srijeda, 18. lipnja 2008.

moja imaginarna djevojka isto ima neke.. depresije, i tako.
marko

ni sama više ne znaš jesu li tragovi po tebi tragovi plahte ili ožiljci. to je po svim meni poznatim mjerilima nepraktično. znam da te to nervira, ali tvoje je tijelo sada njegovo, ne dijelom nego u potpunosti jer to šta bi mu ti činila nije podložno raspravi.
pripovjedač

***

znam ljude i žene koji se namjerno ozljeđuju. njihovo namjerno ozljeđivanje ima dvije svrhe odnosno razloga, razlog a) i svrhu b), a oba ujedinjuje stanovita autoerotizacija, dok je autoestetizacija, uzgred spomenimo, prisutnija u prvom slučaju:

razlog a)

osnovna je postavka da subjekta boli.
subjektu je teško izbaciti bol van,
(a to upravo zato što ga boli ili, drukčije formulirano: svojstvo same boli je da ekvilibrira između krpeljskog i rak-moruzgva, dakle semisimbiotičnog i simbiotičnog tipa i navade egzistiranja)
što bi rado učinio ne samo
a.1. da je se riješi
nego i
a.2. jer mu treba izbacivanje samo.

a.1.
mehanizmi boljenja kod tog i takvih subjekata idu ka unutra, što će nam biti jasnije ako proces, pomalo romantičarski, usporedimo s djelovanjem odnosno egzistiranjem crne rupe: kad subjekta boli, urušava se prema unutra pri čemu se bol rastući i zgušnjavajući se pretvara u sve težu težinu koja subjekta priječi u kretanju i općem djelovanju.

a.2.
naime, na ulaznim mjestima boli, koje u ovom slučaju predstavlja cijela površina subjektovog tijela, svrab jest tolikih razmjera i tako nepodnošljiv da mu treba češkanje izlazeće boli i krvi koje u konačnici nalikuje vođenju ljubavi sa svojom boli, a u konačnijoj konačnici, sa samim sobom.

svrha b)

imamo li na umu da centeni populi, centeni animi, et de gustibus disputandum non urbanum est, nećemo se previše začuditi nad podatkom da ima subjekata koji iz mnogih razloga (b.1)
(navedimo samo neke:
b.1.1. usamljenost
b.1.2. dosada
b.1.3. gurmanstvo
b.1.4. problemi s objektivacijom...)
vole jesti svoje kraste.
imamo li na umu i podatak da se odrasli subjekt, osim u ekstremnim situacijama poput rata ili razbojstva, u situaciji koja bi mu mogla donijeti rane koji bi rezultirale krastama nalazi u zanemarivo malo slučajeva, pogotovo usporedimo li njegov slučaj s malenim ili srednjim djetetom koje se u takvoj situaciji nalazi gotovo svakog trenutka
(jasna nam je konstantna tuga koja iz takvih subjekata zrači)
jasno nam je zašto takvog subjekta možemo zateći pri samoozljeđivanju.

pripomenimo i da takav subjekt, uslijed svoje lakomosti zna nestrpljivo odljepljivati kraste dok se još nisu sasvim sasušile, što s jedne strane rezultira
(ožiljcima)
produkcijom više krasti na istoj rani i prividno smanjuje rad na samoozljeđivanju, ali s druge producira tanje i nekvalitetnije (iako nešto sočnije) kraste te se polje krasta, a da bi se dobila jednaka količina proizvoda, time nešto širi - čime nam je jasna ranije spomenuta prividnost smanjenja rada.


u oba slučaja u svrabu ožiljaka ima nešto zajebano i samo tvoje. pardon, subjektovo.

iz: nacrt za dizertaciju o boli

Broj komentara: 9:

  1. Meni je ovo divno, da znaš.

    julija

    OdgovoriIzbriši
  2. prvo, nikad nisam i nikad neću završit rečenicu sa 'i tako'. pogotovo kad o ženama zborim, nikad nisam precizniji, tu mi je ideal matem. drugo, da me se ne optuži za reakcionarnost moram objasnit koncept imaginarne djevojke. mislav je jednom ingeniozno parafrazira izvadak iz žižekova predavanja o nužnosti reinvencije utopije. parafraze je minimalna, umjesto utopije imaginary girlfriend. dakle, po sjećanju: we should reinvent imaginary girlfriend, but in what sense? there are two false meanings of imaginary girlfriend. first, this old notion of imagining ideal girl which you will never meet, only dream about her. second, some kind of late capitalist injunction to imagine some perverse girl, play with her dirty games, transgress social norms, bla, blaa... true meaning is: when the situation is in no way resolvable within the coordinates of the possible that you are forced to invent imaginary girlfriend as the only way out. it is a matter of the innermost urgency. treće, a) dio je genijalan, pogotovo sa simbiozom ali šta će ti b1 ako nemaš b2?

    marko

    OdgovoriIzbriši
  3. Jesi gledala film Tajnica (Secretary)? :)

    OdgovoriIzbriši
  4. ako sam ja tako zapisala, znači da si tako rekao, moju se pouzdanost na tom polju ne propitkuje. a ponad toga, ti se meni nadaješ ovisno o i sukladno mom spoznajnom aparatu, marko, pa se nećemo oko toga svađat.

    na ovo drugo ti neću ni odgovarat.

    OdgovoriIzbriši
  5. znaš naprimer kad su ti mat i otac tobože duhoviti (ne tvoji, ovo je sub specie aeternitatis), i onda kad se udriješ kad si mali pa rečeš npr. ajoh, boli me koleno. a oni reču:pa boli ti njega. da li se more reć da subjekt iz ove sekvence proviva baš to?

    OdgovoriIzbriši
  6. more se, svašta se more ako se subjekt rascijepi.

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam jest kraste, ali rijetko ih ima po mom tijelu. što je najgore, češće jedem prstace nego spomenute slasne izrasline.

    OdgovoriIzbriši
  8. nekako me jezi pomišljanje na jedenje krasti. a jedem nokte svakodnevno :(

    OdgovoriIzbriši
  9. Djevo, djevo, djevojčice, nešto mi pobudi, a nije ljubav... Ne, nije nit' riganje. Bit će nešto... drugo?

    Znam zaboraviti što radim, pa me podsjete neki ljudi. Onda se malo otresem, kao somnambulist na putu, otvorim okice (krmeljave) i neko lijepo vrijeme znam što radim.

    Ugasiti ću net (i dati sve u roku! a, ne, čini se da je taj voz već u Čačku...), otvoriti ću skripte... Tada ću, već znam, zaboraviti što radim.

    Žele da čekam još godinu. Znaš, baš i ne želim. Bojim se da bih mogao zaraditi trajnu amneziju, pa zaboraviti što radim - da se više nikada ne sjetim.

    Ipak, snovi ponekad znadu lijepima biti. Možda ovaj puta usanjam nešto lijepo - možda se u snu sjetim što radim.

    U svakom slučaju, ja sam jedan od onih koji spavaju dugo - a budi ih - topovska kanonada!

    Vaš Paranoid Android - vječni aspirant i abiturijent od zanata.

    OdgovoriIzbriši