utorak, 25. prosinca 2007.

kad u filmu čija se radnja odvija u sedamdesetima kao soundtrack svira pjesma iz devedesetih, a ne radi se o namjernoj parodiji, modernoj bajci ili eksperimentalnom filmu, je li to krivo?

kad u predstavi (ili spotu) dvoje ljudi vjenča pravi matičar, može li to bit zakonski važeće ako se ustvari sve odvija u fikciji, i k tome je možda jedan sudionik vjenčan prevarom te je time sudjelovao u potpuno drukčijoj fikciji od drugoga?

ako spisateljica proglasi jednog od svojih likova homoseksualcem, ali ne u knjizi nego na press konferenciji održanoj nakon izlaska knjige na tržište, čini li to tog lika stvarno homoseksualcem ili njena riječ ne vrijedi van uloge pripovjedačice i jednom kad je knjiga postala javna svojina?

---

iz rubrike ljepota:

ja: mama, ti si tako lijepa žena.
mama: nisam uopće.
ja: jesi, ja ti to vidim po tebi.


---

kad sam na ulici, pritišćem kutijicu za paljenje svjetla (zelenog) tako da se uklopi u ritam onoga šta slušam na mp3ju. zato naravno moram pritisnit više puta, jer_

može li se ritam sastojat od samo jednog udarca?
_nisam sigurna da se ritam može sastojat od samo jednog udarca. pa se igram da miksam muziku, pa se upali zeleno, pa odem.

---

kad umrem, KO će me oplakivat koliko bi ja samu sebe oplakivala? majku ne računam, moram je izuzet da bi jednadžba bila čista, a to opravdavam time šta je, vrlo tijesno, priznajem, svrstavam u kategoriju svih ostalih koji me vole a koji će ustvari oplakivat svoj gubitak i bit jednostavno sentimentalni ili čak prestrašeni, a osim toga, istoj toj svojoj majci za ljubav, moram računat da ću umrit poslije nje.
zato ja već sad oplakujem sebe, naravno, ne stalno, nego kad sam osobito nadahnuta i nemam šta radit (a završit koji faks, rećete sad vi, i imat ćete pravo). tako bar znam da će se to valjano obavit.

---

stipe me stalno opominje da previše živim u futuru drugom
stipin komentar iz budućnosti: mislim da je originalni komentar glasio da si ti osoba koja je od kondicionala futura drugog stvorila egzistencijalni imperativ.
i strahujem od stvari koje bi se mogle dogodit i od njihovih posljedica koje onda uzimam za stvarno, kao da su neizbježne, i gotovo opipljivo prisutne pa lamentiram nad njima. ali ja mislim da nam malo iskrenog žaljenja i suosjećanja, pa makar nad samom sobom i makar nad stvarima koje se nisu dogodile ne mogu donijeti puno zla. možda malo. možda možemo postat malo narcisoidniji il neki kurac. ali nevažna li je to kap u moru izdaja, bratoubojstava, silovanja, mobbinga, trgovanja djecom, masovnih pokolja itd. od čega bi se sve moglo dogodit i meni! zato odoh sad malo lamentirat nad svojom možebitno tužnom sudbinom.
toliko o tom futuru drugom. koji je ustvari kondicional.

---

novogodišnja želja: da jednom siđem niz stepenice, a svi zašute i u prostoriji zavlada muk i da se tom priigodom uspijem ne držat pogrbljeno i da prije svega nađem kuću s impresivnim stepenicama i u njoj priredim veliko primanje.

21 komentar:

  1. Ne znam sto da dodam na ovaj post jer se pitas retoricka pitanja, zapravo :o) Sto se tice oplakivanja, kada razmisljam o istoj situaciji u vezi sebe, znam da ce me oplakivati mnogi, ali istodobno se i dalje pitam tko ce me doista - oplakivati? Hm, je li i ovo retoricko...

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako ovih dana nijesam nesto previse na internetu, kasnim sa citanjem blogova. Popravljam gresku naknadnim citanjem: sretan ti rodendan od srca i ostalih unutarnjih organa! Jos mnogo rodendana i sto manje misli o nadolazecoj smrti! ;) Bozic ti necu cestitati jer ga ne slavim, kad imam problema sa upoznavanjem/spoznavanjem malog (i velikog) Jezusa vec nekoliko godina. Dobro mi stoj!

    OdgovoriIzbriši
  3. sve najbolje u ove blagdanske dane od srca ti zelim. vidim i ti si malo razdrazljiva kao ja ponekad :)) moj prijatelj Speedy je rekao da će smak svijeta biti 2012. god., tako da se ne moraš uopće zamarati budućnošću. ćiirs ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. mislim da je originalni komentar glasio da si ti osoba koja je od kondicionala futura drugog stvorila egzistencijalni imperativ. ola!

    OdgovoriIzbriši
  5. ma spisateljica je to napisala, ali onako suptilno između redova, jer se ipak radi o knjizi za dicu. ipak, bilo je onih koji su je i prije obznane «pročitali», a dokaz da je davnašnje izbjegavanje cenzure u prastarim filmovima tako da su kauboji mjerili čiji je pištolj veći dobilo svoj adekvatni ekvivalent kod čarobnjaka koji se takmiče u tome kome bolje leži metla u ruci je tu
    http://www.youtube.com/watch?v=Uem36yQ5dR4&feature=related
    (nije preporučljivo mlađima od 7 godina)

    OdgovoriIzbriši
  6. nisam to pitala iz tog aspekta, FLF, ali hvala na odgovoru :)
    uostalom, ako je to napisala između redaka, onda pitanje gubi na težini.
    razmišljam da vas posjetim u metkoviću u bosni; i hoću ako me pozovete.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odgovori, neromantični i tragično precizni na neka od postavljenih pitanja problema:

    Ad 1. pretpostavljam da misliš jel to zajeb. Zakaj bi bio? Jel greška stavit klasičnu muziku u film o budućnosti (odiseja, jel)?

    Ad 2. Ne može. O statusu performativa u fikciji (da se duboko izrazim , jel) rekao je sve Frege, znatno prije od one budale Austina. A i pravo (obiteljsko, npr.) brani takav aranžman in mala fide


    Ad. 3 - promašeno pitanje. Al ak aludiraš na slučaj j.t. leroya (Sarah) i to što ga je autorica 'stvorila' kao nekog geja, svrni na http://fragments.consc.net/, briljantan blog analitičkog ontologa i filozofiofmajndera Chalmersqa. Tam ima cijeli (dakako, briljantan) članako postojanju tog j.t.-a

    Pitanje za sve, gramatičko:šta bi to bio kondicional futura drugog? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. 1 - ma čisto je neautentično, pokušavaš se uživit u atmosferu 70ih glazba te vraća u 90e i nemoš stalno ne razmišljat o tome kako je napisana poslije pretpostavljene radnje filma.

    2 - super! al znaš kako je u onom nekom rock spotu u 80ima neko protiv njene volje vjenčao curu koja mu je glumila.

    3 - radi se o rowlingici

    tvoje je pak pitanje zanimljivo i humoristično :) to ti je više teorijako vrijeme. tj vrijeme u teoriji. ko šta su uostalom svi futuri i kondicionali

    OdgovoriIzbriši
  9. A boooorrrrr :cerek: imam ga i ja na slikama, a uvatila sam se ovih dana slikavat i grafite po splitu... nego duso, kad vec upadam na tvoj blog, da ti cestitam bozic i novu i rodjendan i tako sve to :*
    A ovo pod 2 je iz Lemony snicketa mozebitno? I zar je stvarno bitno je li Dumbledore bio gej? ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. po pitanju rusuličina objašnjena hipotetičnosti konditionala futura II, moram napomenuti da u njemačkom ne samo da postoji konditional futura II, nego postoje čak dva konditionala futura II, što samo dokazuje do koje je mjere hrvatski jezik objektivno spekulativno inferioran njemačkom jeziku, te za taj zaključak više neće biti potrebno zaviriti zagrebačkoj filozofiji pod teorijske skute, nego će dovoljno bit zaviriti u gramatiku. dobijete isti uvid uz manje gentitalnih indiskrecija! ako to nije deal, onda neznam!!

    za pedante:
    http://www.makemesmart.com/getsmart/der%20Konjunktiv.htm

    OdgovoriIzbriši
  11. (ja pripadam masliničko predbroj 659 - knežijskom predbroj 383 fil.krugu)

    OdgovoriIzbriši
  12. Anonimno4/1/08 20:41

    hvala na linku/dealu, ko melem je sjeo. da ne govorim da se futurskog kondicionala s prezentnim konjunktivom nikad ne bih bio sjetio. i da, jel 'gentitalne' lapsus ili nekaj fakat znači?

    OdgovoriIzbriši
  13. Uh, usredotocit cu se na ovo pitanje o filmu i glazbi. Ne, to ne predstavlja nikakav problem sve dok tu pjesmu cuju samo gledatelji, a ne i likovi iz filma. Druga je stvar ako pjesma ne pase uz odredjenu scenu (sto je opet stvar subjektivne procjene), ali tada se radi o problemu loseg odabira glazbe, a ne o problemu njezine vremenske neuskladjenosti sa onime sto se prikazuje.

    Sto se druga dva pitanja tice, moji odgovori su ne i ne cini, ali drago mi je da si ih netko uopce postavlja. She-geek :)

    I ritam se ne moze sastojati od samo jednog udarca, a i sam bih volio znati da li itko (ukljucujuci majku, oca i inu rodbinu) oplakuje ljude zbog njih samih ili zbog sebe (ili zbog jednostavne projekcije).

    OdgovoriIzbriši
  14. na razini intencije gentitalnost je očito lapsus. ali sada, na konkretan upit, rekao bih da nesvjesno možda upućuje na opća mjesta o korelaciji između genitalnih defekata i filozofije. konkretnu kauzacijsku putanju od jednoga do drugoga neka si svatko sam razradi. to kao post-blagdanski zadatak za sve ljubitelje enigmatike, rebusa i kvizova. ili, alternativno, može se (ponovno) posegnuti za freudom. nije dakle da nema opcija.

    OdgovoriIzbriši
  15. Sviđa mi se to s pritiskanjem gummba u ritmu glazbe koju slušaš. Međutim, ja to ne radim jer bih zbog tog pritiskanja gumba morala propješačiti jedno 5 metara više nego što propješačim ako to ne radim. Naime, zebra je dosta široka. Gumb se nalazi na lijevoj strani, a ja moram skrenuti desno kad prijeđem zebru. Zato kad god pritisnem gumb opet se vratim 2 metra desno tako da se mogu ravno s zebre popeti na stepenice, a ne da moram prijeći duljinu hipotenuze pa tek na stepenice. I da, tih 5 metara koje možda čak nisu ni 5 metara mi ipak znače nešto.

    OdgovoriIzbriši
  16. Fotke su super, mislim one pravopisne, a ti si tako mlada i simapaticna :-)

    OdgovoriIzbriši
  17. to sam ja, jja, nesto mi je poslo ukrivo a upisala sam i nick

    OdgovoriIzbriši
  18. apple, simpa ti je to izbjegavanje duljine hipotenuze :)
    jja, hvala ti, osvježenje je kad me neko podsjeti da izgledam mlado. ja sebi u zadnje vrijeme izgledam sve starije i starije i pore se šire i bore mi nadolaze.

    OdgovoriIzbriši
  19. ja sam si uvijek željela isto tako neke impresivne stepenice i primanje gdje bi svi furali predivne ekscentrične haljine :)

    OdgovoriIzbriši
  20. našao sam te na dosta čudan i kompliciran način, ali ne bi sad o tome...samo bok kolegice : ), vidimo se na kolegiju

    OdgovoriIzbriši
  21. radi se o gunsima i november rain. mislim da nam je to ispriča luka manistra :-o

    OdgovoriIzbriši